Новини

Няма договор за по-евтин газ, обяви ”Булгаргаз” и поиска ново увеличение

11.06.2012 17:18:13

  Отстъпката 11,1 на сто от цената на газа България ще получи, когато акционерите от “Южен поток-България“ решат отворените въпроси по проекта и се подпише окончателното инвестиционно решение. Възможно е от 1 юли цената му у нас да се повиши. За обвързването на цените с проекта "Южен поток" потвърди по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той участва във форума "Балкански политики за зелен икономически растеж" в столичния хотел "Радисън". 

"Булгаргаз" пък поиска увеличение от 1 юли на цената на газа с 15.73% или 809,05 лв. за хм3 без акциз и без ДДС. Според компанията няма реален договор за отстъпки от страна на "Газпром", което от своя страна не може да доведе до понижение на цената за потребител, така както е обещал ДКЕВР.

Компанията обосновава искането си с по-високия курс на щатския долар, както и „несбъдването“ на параметрите на доклада на енергийния регулатор при определяне на цената на синьото гориво от 1 април. „Булгаргаз“ посочват, че има необходимост и от нагнетяване на природен газ в Чирен
Освен това има и покачване на средната цена на петрола, които също е фактор за цената на газа.

За проблемите около проекта "Южен поток" стана ясно още миналата седмица. Оказа се, че Русия има нови искания по финансовия модел, за да подпише споразуменията за обещаната вече отстъпка в цената на природния газ, обяви тогава Добрев. България не я устройват предлаганите от Русия нови ставки за транспорт и нормата за рентабилност на проекта.

"По "Южен поток" все още има отворени въпроси, които не са уточнени от акционерите в "Южен поток-България". Те трябва да бъдат уточнени преди да поемем твърд ангажимент и да вземем окончателно инвестиционно решение към 15 ноември 2012 година", каза днес министърът.
"Когато уточним отворените въпроси и подпишем ангажимента за окончателно инвестиционно решение, ще получим отстъпката от 11,1%, изчислявана от 1 април. Нейният размер е между 115 и 120 млн. долара. Работим в много конструктивен дух и нямаме теми, по които не можем да постигнем съгласие", добави Добрев.

Вчера пък стана ясно, че заради липсата на средства в България „Газпром” може да поеме финансирането на участниците в проекта за сметка на бъдещите такси от транзита през българския участък от трасето. Компанията бърза със строителството на газопровода, което трябва да започне до края на годината по нареждане на руския президент Владимир Путин.

В петък по време на парламентарния контрол лидерът на СДС Мартин Димитров предложи България да не подписва "Южен поток" преди да са ясни претенциите на "Росатом" за проваления проект за АЕЦ "Белене". Той заподозря руската страна, че бърза да подпишем "Южен поток" преди да ни поискат баснословни неустойки.
Според Добрев обаче България ще плати единствено и само поръчания вече реактор, който ще бъде част от 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Днес министърът и инвеститорите във възобновяеми енергийни източници влязоха в спор по повод готвеното понижение на изкупните цени на "зеления" ток. "Секторът на "зелената" енергия трябва да продължи да се развива, но с умерени темпове, защото това е много скъпа електроенергия", каза той.


Партньори